OMNIOPT

Rezultate

Produsele rezultate din proiect vor avea un efect economic major atat pentru SC IOR SA cat si pentru SC Optoelectronica SA, prin cresterea cifrei de afaceri si prin asigurarea de noi locuri de munca in cele 2 intreprinderi. De asemenea, noua tehnologie a imaginilor panoramice va crea o nisa importanta si multe firme care se ocupa de realizarea de sisteme de supraveghere, paza, alarmare cele care se ocupa de controlul traficului rutier sau cele care se ocupa de controlul frontierei vor folosi noua tehnologie astfel implicatiile realizarii proiectului se vor multiplica. Trebuie accentuat si faptul ca aceste produse contribuie la cresterea sigurantei cetateanului, satisfacerea unor nevoi fizice-vederea panoramica -iar utilizarea in sistemele de frontiera, ale politiei si ale armatei constituie un mijloc de crestere a securitatii nationale. Se poate aprecia faptul ca realizarea componentelor acestui proiect va face ca Romania sa intre in zona tarilor care ofera aceasta tehnologie iar senzorul multispectral va fi o premiera cel putin europeana.

Intr-o perspectiva de cel putin 10 ani, Optoelectronica va desfasura activitati de CD, fie in mod independent, prin infrastructura de cercetare detinuta, fie prin parteneriat cu alte institutii din domeniu, rezultatul final dorit fiind cresterea pozitiei Romaniei ca potential furnizor de produse in domeniul securitatii, prin aplicatiile video de supraveghere. De asemenea, potentialele colaborari cu institutii publice si private din domeniul Securitatii, vor conduce la un interes ridicat al firmei pentru a cerceta modalitati de reducere a costurilor si de imbunatatire semnificativa a camerelor video omnidirectionale multispectrale, pentru a raspunde nevoilor de cercetare existente in piata. Scopul cercetarilor realizate este introducerea pe piata a noilor produse la o calitate ridicata si la preturi competitive. In concluzie, prin investitia propusa si prin capacitatea de cercetare a firmei Optoelectronica, va fi sporita intensitatea activitatilor de cercetare-dezvoltare-inovare, rezultatul final fiind o piata a aplicatiilor video de securitate mai competitiva.


Rezultate an 2014

Sistemul este destinat pietei echipamentelor de supraveghere videosi poate fi utilizat in orice sistem de supraveghere si protectie. Avandin vedere caracteristicile speciale ale sistemului (vedere circulara zi-noapte si termala) sistemul este recomandat pentru protectiainfrastructurilor critice cladiri guvernamentale, uzine nucleare,uzinechimice,uzine producatoare de energie dar si pentru protectiastructurilor militare, ale politiei si serviciilor de informatii.

O aplicatie speciala o constituie supravegherea frontierei si a zonelorde operatii militare. Montat pe vehicule sistemul oferind un campcircular de vedere asigura o protectie sigura pentru vehiculele carese deplaseaza in medii ostile, imbunatatind capabilitatileconducatorului vehiculelor privind mediul inconjurator, cu camp devedere de la marginea vehiculului pana deasupra orizontului

Caracteristici si performante ale sistemului OMNIOPT

 • Avand la baza tehnologia inovativa a sistemelor video cu unghi larg de vedere, sistemul furnizeaza imaginiomnidirectionale ziua-noaptea in timp real supraveghind continuu o zona de 360 grade (circular) faradistorsiuni.
 • Imaginea este uniforma si clara putand fi furnizata local sau la distanta prin radio sau internet. Opereaza ziuasi noaptea si este optimizat pentru imagini de buna caltate si mare siguranta in functionare.
 • Optica speciala permite vederea 360 grade simultan fara a avea parti in miscare.
 • Realizarea imaginilor omnidirectionale are la baza utilizarea reflexiei pe o oglinda hiperbolica sau polinomiala,oglinda a carei proiectare si constructie ne apartine, oglinzile hiperbolice avand avantajui unui singur centru deproiectie si deci se pot forma imagini de perspectiva lucru important pentru prezentarea imaginilor culese.Oglinzile pot lucra cu orice tip de camera de perspectiva incepand cu rezolutii mici si multe cadre pe secundasi terminand cu camerele de mare rezolutie.
 • Sistemul inglobeaza o camera zi-noapte si o camera termala si furnizeaza imagini circulare (panoramice).
 • Sistemul furnizeaza imagini circulare sau desfasurate pentru utilizatorii locali sau pentru utilizatori aflati ladistanta prin canale radio sau internet.
 • Sistemul este realizat in conditii robuste putand fi util unor largi categorii de aplicatii civile sau militare, avandca piete tinta: -Apararea; -Securitatea nationala; -Supraveghere;
 • Sistemul poate fi montat in locatii fixe sau poate fi montat si pe mijloace mobile (masini, autospeciale, masinide lupta, tancuri, platforme petroliere, nave mici, etc.)
 • Pentru lucrul in conditii de noapte sistemul inglobeaza 2 tehnologii-folosirea iluminatoarelor IR (850 nm si 940nm) care fac posibila vederea pana la 50 m si folosirea unei camere omni termale care asigura descoperireala aceiasi distanta a persoanelor care patrund in zona.
 • Camera omnidirectionala se poate combina cu o camera PTZ pentru acoperirea unor zone largi cu detalii prinzoom optic;
 • Arhitectura flexibila adaptabila la diverse misiuni