QUANTICAP

Obiectiv

Premise:

Sclerodermia sistemica (ScS) este o boala autoimuna severa a tesutului conjunctiv, caracterizata prin alterarea microvascularizatiei si fibroza interstitiala interesand tegumentul si unele organe interne (pulmon, cord, tub digestiv si rinichi). ScS are o mortalitate importanta si determina invaliditate; diagnosticul timpuriu este singura cale de a initia la timp un tratament care sa opreasca, sau macar sa incetineasca, evolutia bolii. Este foarte important sa estimam cat mai devreme evoluttia viitoare a bolii, pentru a alege strategia terapeutica cea mai adecvata: tratament imunosupresiv (cu toxicitate considerabila), tratament vasoactiv (costisitor) sau doar tratament simptomatic. Videocapilaroscopia periunghiala (VCP) este un instrument esential pentru diagnosticul timpuriu al ScS. in prezent, metoda este evaluata si pentru aplicarea ei ca biomarker, cu valoare predictiva pentru evolutia ulterioara (complicata sau nu) a bolii.

Scopul proiectului:

Acest proiect propune realizarea unui sistem de video-capilaroscopie periunghiala computerizata (VCP) cu o performanta optica superioara, care sa permita cuantificarea exacta si reproductibila a afectarii microvasculare din sclerodermia sistemica (ScS). Acest dispozitiv va fi un instrument de mare valoare in practica clinica, permitand cuantificarea activitatii si severitatii afectarii microvasculare la pacientii cu ScS. ). Sistemul este inovator prin utilizarea unui filtru linear pentru schimbarea frecventtei luminii, permitand o investigatie de calitate superioara fata de dispozitivele VCP existente pe piata. Examenul VCP cantitativ realizat cu sistemul pe care il propunem va facilita o abordare terapeutica optima, adaptata pentru fiecare pacient, rezultand in ameliorarea calitatii vietii si cresterea sperantei de viata a pacienttilor cu ScS.

Obiective:

Obiectivul 1. Dezvoltarea unui sistem de videocapilaroscopie periunghiala de inalta performanta optica.

Obiectivul 2. Dezvoltarea unui sistem de achizitie, stocare si procesare a imaginii care sa permita masuratori capilare de inalta acuratete, reconstructia panoramica a microvascularizatiei patului unghial si cuantificarea variatiei in timp a diversilor parametri VCP la acelasi pacient.

Obiectivul 3. Dezvoltarea si validarea unei metode cantitative de evaluare VCP a pacientilor cu ScS (mcVCP), bazata pe asocierea dintre parametrii VCP si factorii clinici si serologici caracteristici ai bolii. Va fi analizata valoarea prognostica a mcVCP, in vederea aplicarii metodei pentru facilitarea deciziei clinice si a monitorizarii terapeutice. Comparativ cu dispozitivele VCP precedente, performanta optica crescuta si software-ul de procesare a imaginii propuse de sistemul nostru vor permite o examinare VCP superioara si o evaluare longitudinala de inalta calitate a pacientilor cu ScS. Este recunoscut in momentul de fata ca VCP poate fi utila ca biomarker si ca suport al deciziei medicale in ScS , dar metoda prin care aceasta resursa sa fie optim utilizata este inca subiect de cercetare.